10 Haziran 2014 Salı

Kayseri yağlaması






6 yıl yaşadığım kayserinin lezzetli hamurişlerinden sadece birtanesi
Malzemeler

Hamuru için:

Bir paket instant maya

Bir tatlı kaşığı tuz

Bir tatlı kaşığı şeker

Bir bardak su

İki buçuk su bardağı un

İç malzeme:

Üç yemek kaşığı sıvıyağ

Yarım kilo orta yağlı kıyma

Üç orta boy soğan

Bir kase domates püresi veya sosu

Bir kaşık biber salçası

Bir tatlı kaşığı tuz
Bir çay kaşığı karabiber
Bir çay kaşığı pul biber
Bir adet kırmızı salçalık biber veya iki adet sivri biber

Bir çay bardağı kadar
ince kıyılmış maydanoz
 servis için :
sarımsaklı yoğurt

Hamuru: Un yoğurma kabına alınır. Ortası havuz şeklinde açılır. Üzerine tuz,  şeker ve maya serpiştirilir. Azar azar su dökülerek yoğrulmaya başlanır. Oldukça yumuşak bir hamur elde edilir. Hamur üzeri kapatılarak en az bir saat kadar mayalanmaya bırakılır. Bu sırada iç malzemeler hazırlanır.

İçi: Soğan ince kıyılarak sıvıyağda pembeleştirilir. Üzerine küçük doğranmış kırmızı veya sivri biber eklenir. Domates püresi ve salçalar ilave edilir. Bütün malzeme iyice pişirilir. Baharatlar, tuz ve kıyılmış maydanoz ilave edilir.

Ayrı bir yerde kıyma suyunu salıp tekrar çekinceye kadar kavrulur ve pişmekte olan soğanlı domatesli karışımın üzerine ilave edilir. Birlikte beş altı - dakika daha pişirilir. Harcın bir miktar sulanması için yarım çay bardağı kadar sıcak su ilave edilebilir.
Mayalanan hamurdan limon büyüklüğünde bezelere ayrılır. Yemek tabağı büyüklüğünde açılır. Yapışmaz yüzeyli kızgın bir tavada çok harlı olmayan bir ateşte iki taraflı olarak pişirilir. Pişen hamurlar bir örtünün içersinde kapalı olarak muhafaza edilir. Bütün bezeler aynı şekilde pişirilir.

Pişirilen hamurlardan bir tanesi büyükçe bir servis tabağına alınır. Üzerine kıymalı harçtan sıcak olarak her tarafına gelecek şekilde yayılır. Üzerine ikinci şebit yerleştirilir ve yine kıymalı harçtan konulur. Bir şebit bir kıymalı harç şeklinde tüm şebitler dizilir. pasta şeklinde yukarıdan aşağıya 4 e bölünür
böylece 4 porsiyonluk üçgen şebitler elde edilir herbir üçgen kıvrılarak sarımsaklı yoğurda batırılarak yenilir


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...