19 Şubat 2015 Perşembe

İçli Köfte

Malzemeler :
500 gr köftelik bulgur
Yarım su bardağı un (dağılmaması için)
1 su bardağı irmik
1 adet yumurta
Tuz
Karabiber
İsteğe bağlı 2 yemek kaşığı salça 
İç harcı için:

650 gr orta yağlı kıyma
2 adet soğan
1 su bardağı dövülmüş ceviz
2 yemek kaşığı tereyağı
Tuz
1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
Karabiber
Kızartmak için:

Sıvı yağ


Yapılışı:
Önce iç harcı hazırlanır. Bir tavaya tereyağı alınarak eritilir. Eriyince kıyma eklenir. Kıyma 15 dk kadar kavrulunca yemeklik doğranmış soğanlar eklenir. Ve pişmeye bırakılır. Kıymanın tamamen pişmesine yakın tuz ve baharatlar eklenir. Karıştırılarak ocaktan alınır ve dövülmüş ceviz eklenir. Soğumaya bırakılır.
Ardından zor kısmı başlar :)
Dışı harcı için, bulgur ve irmik karıştırılır. Üzerini geçecek kadar sıcak su ilave edilir. Yumuşayıncaya kadar üzeri kapalı bekletilir. 1 saat kadar.Daha sonra genişçe yayvan bir tepsiye alınarak çiğ köfte yoğurur gibi yoğrulur. Ardından üzerine diğer malzemeler eklenir. İyice karıştırılarak yoğrulmaya devam edilir.
Yoğururken elinizi ara sıra suya batırın ki işiniz kolaylaşsın.
Hamur ele yapışmayacak macun gibi bir kıvama gelene yoğurulur.Hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparılır. El ayasına oturtulur işaret parmağı yardımıyla ve elinizi sık sık suya batırarak bir tarafından oyularak hamur çukurlaştırılır. Bu aşama deneme yanılma yöntemiyle öğreniliyor(Mümkün olduğunca ince yapmaya çalışın )İç malzemeden 1 – 1,5 kaşık koyularak köfteler hafif hafif döndürülerek ve bastırılarak kapatılır. makbul olan oval şekil vermektir fakat olmuyorsa yuvarlak da yapılabilir.tüm köfteler bitince pişirmeden direk buzluğa atabilirsiniz . İsterseniz kaynar suda haşlayarak isterseniz derince bir kızgın yağda kızartarak servis edebilirsiniz .( ben önce hafif haşlayıp sonra kızartıyorum daha yumuşak oluyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...