16 Haziran 2014 Pazartesi

Makaron





Bahra ve Bulut un ilk doğumgünlerinde yaptığım çok beğenilen makaronlar.
ön hazırlığı ve bekleme süresi uzun yapım aşaması çok kısa oldukça hassasiyet istiyor. Ama kg su 100-150 tl ye satılan bu lezzetin tepsisini 10 -15 tl ye mal edince değiyor:) 
Ben yaklaşık on tane tarif denedim kakaolu renkli sizinle en doğrusunu paylaşıcam.Ama başarısı düşük tarifleriminde fotoğrflarını ekledim. Püf noktaları çok önemli uymassanız fransız makaron u olmaz ama lezzetli kurabiyeleriniz olur

Püf noktaları:
- yumurta akları mutlaka bayat olacak iki gün önceden cam kasede streçle kapatıp buzdolabında bekletin kullanmadan 1 saat önce çıkarın oda sıcaklığına gelsin
- mikser mecbur onun dışında metal aparat kullanmayın yumurta akları sönüyor mümkünse cam kasede çırpın çok güzel kabarıyor
- yumurta akları traş köpüğü kıvamında olacak ortalama 5 dk sürüyor kaseyi çevirince düşmeyecek
- yumurta aklarını badem içiyle karıştırırken tahta spatulayla çok karıştırmadan en az hamleyle alın ki sönmesin
-çay bardağı ölçüsü yerine varsa mutfak terazisi kullanın
-tepsiye sıktıktan sonra tepsiyi üç kere yere vurun içinde hava kalmasın
-kurutma süresi 15-30 dk yazar heryerde ama odadaki sıcaklık şartına bağlı benim hep 40 dk sürdü kuruduğunda üzeri hafif kabuklanır parmağınıza yapışmaz
-badem pudra şekeri kakaoyu önce robottan sonra elekten geçirin elek çok önemli
- pişirme süresi 12-15 dk yazar heryerde 12 dk da piştiğini hiç görmedim fırınımdan dolayı sanırım 15-16 dk sürdü hep ama 12 dk dan sonra hep kontrol edin 1 dk da bile kuruyor
- pişince hemen fırından çıkarın ve soğumadan dokunmayın kabuğu elinizde kalır


Malzemeler

75 gram yumurta akı (bayat)
75 gram toz badem
150 gram pudra şekeri (mümkünse katkısız)
30 gram normal toz şeker
10 gram şekersiz kakao
1 çay kaşığı tuz

Ara kreması için:
Daha önce butik pasta tariflerimde verdiğim pasta kreması ( gıda boyası ile renklendşrebilirsiniz)yada ganaj hatta nutella









Yapılışı:
Önce ara kremanızı hazır edin ve buzdolabına koyun
Makaron için, yumurta akları bir fiske tuz ile birlikte cam kasede düşük devirde çırpılmaya başlanır. Köpüklenme olunca, toz şeker, 5 sefer de ilave edilir. Bir seferede dökerseniz köpürmez.Yüksek devirde traş köpüğü kıvamına gelinceye kadar çırpmaya devam edilir. (bu kısımda gıda boyası ile renklendirme yapabilirsiniz) Birlikte Robottan ve elekten geçirilen badem, kakao ( renkli makaron yapacaksanız kakao kullanmayın 10 gr pudra şekeri fazla koyun)ve pudra şekerinin yarısı merenge eklenir ve alttan üste doğru aklar ezilmeden hassas hareketlerle karıştırılır. Daha sonra diğer yarısı eklenir ve aynı şekilde karıştırılır. Sıkma poşetine doldurulan makaron karışımı yağlı kağıt serili tepsiye 3 cm aralıklarla 1 Tl büyüklüğünde sıkılır ve 30 -40 dakika kurutulur.


Önceden ısıtılmış fırında 160 derecede 15 dakika pişirilir. Soğuyunca yerinden çıkartılır ve eşleştirilir. Aralarına kreması sürülür buzdolabına konur ve 1 gün sonra servis yapılır.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...