pandispanya malzemeleri :
6 yumurta
1 su bardağı toz şeker
2-2.5 bardağı un
1.5 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
kakaolu yapmak isterseniz 2 tatlı kaşığı
2 yemek kaşığı sıvı yağ
ganaj için
200 gr krema
250 gr küvertür çukulata
ara kreması
2 yumurta sarısı
3 su bardağı süt
1 yemek kaşığı un
2 çay bardağı şeker
2 tatlı kaşığı mısır nişastası
isteğe bağlı kakao
muz
püf noktalar :
yumurta beyazı ve aklarını ayırarak da
bu tarifi daha zahmetli bir şekilde uyguladım bana göre arada bir fark yok
yağ kullanılmayan tarifi de yaptım kek katlara ayrılırken dağılıyor
süt kesinlikle koymayın yumuşak bir pandispanya asla şeker hamurunuzu ve dekorlarınızı taşımaz
kelepçeli kalıbınızı yağlamayın ki pandispanyamız kalıba tutunarak kabarsın
yapılışı :
klasik derin kabımızda yumurta ve şekerimizi ( şekeri 4 seferde ekleyin) köpürene kadar önce düşük daha sonra yüksek devirde mikserle çırpıyoruz sonra sıvı yağı vanilin kabartma tozunu ve yavaş yavaş aldığı kadar unu ekliyoruz bu aşamada yarım su bardağı un yerine yarım su bardağı nişasta kullanabilirsiniz bu pandispanyanızın daha uzun süre dayanmasını sağlar ama tad olarak benim hoşuma gitmiyor sanırım pastanelerin tercih ettiği bir yöntem
hamurumuzu kelepçeli kalıba yağlamadan direk dökelim (26 cm lik ) ve 180 * de 40-45 dk pişirelim
pandispanyanızı kalıptan çıkarmadan ve süslemeden önce en az iki saat soğutun sakın ılıkken dilimlemeyin veya kat vermeyin
** peki yağlamadığımız kalıptan pandispanyamızı nasıl çıkartacağız?
bu aşamada pasta sıvama spatulaları yada düzgün yüzeyli geniş uzun bıçaklar yardımımıza koşuyor. ben sıvama spatulası nı tercih ediyorum sivri olmadığı için kekikimi delmiyor
şöyle yapıyoruz kelepçe yi yan çevirin tekerlek gibi sol elinizle üstten bastırın sağ elinizle spatulayı kekin herhangi bir noktasından baslamak suretiyle kek ve kelepçe arasına sokup (fotodaki gibi) elinizi hiç kaldırmadan sol elle çemberi çevirerek tüm pastayı ayırın sonra da kelepçeyi tamamen açın. bu düzgün kenarlı şık bir pandispanya elde etmenizi sağlar. eğer çember
kullanacaksanız tabanını yağlı kağıtla kenarlarını kıvırarak kaplayın önce yağlı
kağıdı çıkarın daha sonra bu işlemi yapın
ganaj hazırlama : ganaj
pandispanyamızın en dışını kaplayacağımız çukulata kremasadır
diğer kremalardan farkı donarak
sertleşmesidir böylece hem düzgün yüzeyli bir pastamız hemde şeker
hamurunu taşıyacak bir tabanımız olur
şunu unutmayın krem şanti veya diğer kremalarla kapladığınız pastaları şeker hamuru ile süsleyenezsiniz ıslanır, alttan
akar ve pastanız ezilir.
ganajı bir gece önceden hazırlayıp
buzdolabında bekletin kullanmadan bir
saat önce çıkarın nutella kıvamına gelince pastanın tüm dış yüzeyini
bununla kaplayın ve dolapta dondurun
tamamen sertleşince şeker hamuruyla kaplayacağız
yapılışı kolay 250 gr küvertür çukulatayı
parça halde alın bütün aldıysanız bıçakla yada rendeyle ufak parcalara ayırın 1 pkt 200 gr kremayı ocakta
birkac kez göbek atana kadar ısıtıp ocaktan alın parca cukulatanın tamamını içine atıp homojen eriyene
kadar hızla karıştırın ve dolapta dondurun unutmayın kullanmadan 1 saat önce dışarı çıkarıcaz ve kremayı
asla fazla kaynatmayın sulanıyor
ara kat kreması ve süslemesi isteğe
bağlı
ben muz kullandım ve pandispanyamın katlarını sütle ıslattım
krema yapılışı :
sırasız tüm malzemeyi tencerede karıştırın daha sonra ocağı açın orta
ateşte fokurdayana kadar çırpma teliyle sürekli çırpın soğuyunca kullanın
artık pastamızı birleştireliriz:
kelepçenin tabanına
değen alt katı üste üst katın kümbetini keserek en alta koydum. kekin içe
bakan kısımlarını sütle ıslattım arasına
krema yı sürdüm
buarada krema koyu gelirse yarım paket krem şanti hazırlayıp mixerle karıştırırsanız hafifler.pastanın en dışını üstünü yanlarını spatulayla sürülecek
kıvama gelen ganajla kapladım sürünce akmayacak kıvamda olmalı.buzdolabında en az 4 saat
dondurdum. pastam şeker hamuruna hazır
şeker hamuru ile kaplama :
evde yapmanızı önermem ben yaptım basit gibi görünsede epey oyalıyor ayrıca renkleri homojen olmuyor ve hazırından daha ucuza mal olmuyor
ben hazır şeker hamuru kullanıyorum
250 -500-1000 gr olarak satılıyor bir kg su 7-9 tl 250 gr 2.5 tl ana taban olarak kullanılacak şeker hamuru 500 gr yeterli 1 kg fazla geliyor
bu pastada ilk önce pembe tabanı açtım merdane ile pastamın üzerine bıraktım avuç içimle üst yüzeyini düzleştirerek yanlara doğru indim siyah bantı biraz uzun dikdörtgen açarak rulo ile kenarları düzeltip yaptım
Rakamları kurabiye kalıbıyla kestim.
kurdelayı şeridi kıvırarak yaptım. Figürleri önceden yaptım
*** önemli : şeker hamurları birbirine su ve ya balla yapışır ben azıcık su sürüyorum bal akabiliyor leke oluyor
şeker hamurunu açarken mutlaka nişasta serpin yapışıyor. pasta bitince görünen şeker hamurlarını yumurta fırçasıyla nazikçe temizleyin
pastanızı sunum yapacağınız suplada hazırlamanızı öneririm taşırken zarar görme ihtimali yüksek
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder